Red jezelf

Hoe kan je leven ondanks armoede, dat is waar ik al heel mijn leven mee te maken heb. Hoewel armoede nog betrekkelijk rijk is in ons land en werelddeel. Is het waar dat we ons wel eens te min, en arm kunnen voelen met een uitkering als werkeloze. Bijna elke gemeente heeft een regeling voor extra geld voor mensen met een uitkering, voor sport en bibliotheek en dergelijke. Ik heb daardoor een gratis biebpas gehad en aan leuke activiteiten deelgenomen. Ga dus langs bij je lokale uitkerings-instantie en vraag over een doe-mee regeling voor mensen met weinig geld.

Koop biologische winterpenen/ aardappelen en zuurkool en ook uien en knoflook en dat gene wat op dat moment weinig kost, goedkoop en voedzaam is en je kan er veel mee maken met groentes en aardappels. Bakken, in de oven, soep en salade.

Stop met roken en alcohol allemaal, steek het zelfde geld in gezonde dingen. Wierook, san paolo heilig hout wat je huis zuiverd. Jus d’orange en andere lekker en gezonde sappen en zet wat planten in je huis. Je huis opruimen, en alles wat te lang ligt uit zoeken en weggooien, het kost geen geld en daarna is het fijner thuis te zijn en je investeert je energie nuttig, Wat weer geld bespaart. Maak fijne plekjes in je huis om te zijn en mediteer op loslaten van verlangens. Verlangens proberen te vervullen kost vaak geld. Bedenk gratis acties en ga je omgeving verkennen, soms valt er meer te beleven dan je denkt. Train jezelf om minder geld uit te geven, en wees jezelf er dankbaar om. Lekker leren gezond koken bijvoorbeeld, scheelt dat je uit eten wilt en dure lekkernijen gaat kopen. Maak een hobby van consuminderen en help anderen ermee samen sta je sterker. Alle oude dingen in je huis die je niet meer nodig hebt en nauwelijks gebruik bied je aan weggeven of verkopen, ook als je weggeeft werkt dat positief. Mensen zullen daardoor ook sneller ooit weer iets voor jou doen. En denk er eerst even oven na, ik houd bijvoorbeeld van plantjes en tuinieren oude pannen gebruik ik om plantjes in te doen. Oude kleren probeer ik te repareren of iets van te maken zo heb ik laatst een telefoontasje gemaakt van oude lapjes stof.

Ga je abonnementen na kan er iets weg/ goedkoper samen gepakt? Als je tv hebt heb je dan nog extra Netflix nodig? Het vreet je tijd en je leert er niet echt iets van, toch? Sommige telefoon abonnementen zijn duur en kunnen goedkoper. Verzekeringen zijn soms onzinnig. Ik had bijvoorbeeld heel lang een wa verzekering die ik nooit nodig had, na jaren had ik hem wel een keer nodig en verzekerde dat geval net niet uit. Ik heb meteen een andere genomen. Had ze versprokkeld de ene verzekering hier de ander daar. Op de vergelijk sites uit gezocht alle losse verzekeringen bij 1 maatschappij gevoegd. Heb jij nog abonnementen en verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt en niet gebruikt?

Iedereen kent plaatsen als marktplaats en gratis op te halen en gratis af te halen. Soms kan je op die manier iets vinden dat je nodig hebt en jezelf geld besparen en recyclen. Neem wel alleen spullen die je écht nodig hebt anders kom je alleen verder van huis. Ook maak ik vaak gebruik van spaarsystemen als ik even weer wat meer ruimte heb, albert h zegeltjes en dergelijke. Zodat ik in moeilijke tijden weer wat extra heb. Wanneer ik echt crises heb pin ik alvast een bedrag zodat de bank het niet meer kan afschrijven. Ik heb geleerd dat je als alleen staande minimaal 50 euro nodig hebt per week om enigszins haalbaar rond te komen. Alleen voor eten dan he, eten en verzorging.

Genoeg van de aardappelen? koop wat biologische ketchup, ik krijg nooit genoeg van gebakken aardappeltjes met ketchup, appels kan ook handig zijn die kan je ook bakken eventueel. meel en bloem kan ook handig zijn, ik zorg dat ik altijd wat haver, boekweit en kikkererwtenmeel heb. Daarvan kan je simpele pizza bodem, pannenkoekjes en crackers maken. Roggebrood en langhoudbare producten opslaan zodat je altijd iets heb, wel gezond he? Anders is t zonde van het geld. Ook heb ik soms pakken ( biologische soep van de albert hein ) in huis altijd handig, zelf maken is natuurlijkbeter. De laatste tijd maak ik zelf bouillon en daarmee groentesoep. Je kan ook bouillon blokjes of poeder kopen. Ook crackers zijn handig om in te slaan als je geld hebt, en lang houdbaar voor als je ze niet nodig hebt. Als je geen beleg hebt kan je er wat biologische olie lijnzaad/ kokos olie overheen doen met wat kruiden en zout, geeft mij altijd wel voldoening tenminste.

Wat laten groeien in je tuin, of in potten. Momenteel heb ik vaak eetbare bloemen zoals calundula en oostindische kers en munt onder andere. Maar je kan het zo gek maken als je wilt, aardappelen poten, pompoenen, courgettes, aardbei, tomaat en nog veel meer mogelijk. Kleding en dingen oplappen die je nog hebt liggen. Ik heb een vestje op gepimpt met kapotte sluiting, van lapjes een tasje voor mijn mobiel gemaakt en bevlekte kleding donker blauw geverfd zodat er niets meer van te zien is en de kleding als nieuw. Af en toe mensen laten weten dat je weinig hebt en aangeven wat je nodig hebt vaak proberen ze je tegemoet te komen.

En hoe weinig geld je ook hebt sparen is ook belangrijk, daarom eenvoudig leven en mikken op positieve verandering om je inkomen te verbeteren. Als je een beetje geld hebt kan je eens een reisje maken, of een studie / workshop volgen die je iets leert wat je wil weten, waar je blij van word ofwel je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Er op uit gaan hoeft niet duur te zijn, je kan bijvoorbeeld wwoof-en op huizen passen van anderen ofwel vrijwilligerwerk in het buienland doen zoals Engelse les geven in Azië. Lukt sparen je niet eens zoek hulp bij bewindvoerder ofwel andere financiële steun. ( Doe ik ook )

En zorgen voor je basis voorwaarden, goed woonplekje waar je lekker gratis kan lezen en internetten en in de omgeving rond kan wandelen. In plaats van boodschappen doen eens het glas weggooien voelt meteen goed. Opgeruimd staat netjes en prioriteiten zien en stellen, in plaats van je zorgen te maken en in gedachten klagen kijken in het hier en nu. Wat moet er gebeuren lijstjes maken. En dan kijken wat je al kan zonder of met weinig geld. En wat het eerst belangrijke is wanneer er weer geld is ( na eten en de rekeningen ) vaak kan je heel wat laten en sowieso is het een loslaat oefening. Daarbij als je een kans krijgt en iemand je iets aanbied weet je of je het wel of niet nodig hebt. Ik bedoel meer “rommel in huis” is vaak niet waarde toevoegend leid je alleen af van wat er gedaan moet worden. Maak het niet groter dan het is en leer genieten van wat je wel kan en hebt. All you need is the air that you breath ( and a little bit more ) Redenen om te ontspannen.

Was je haar met soda en azijn eerst soda dan azijn, goedkoop en gezond. Ik doe het al jaren en werkt prima. En besef dat er mensen zijn die echt op straat leven en ons leven dus nog niet zo erg. Dankbaar zijn daarvoor, dankbaar zijn geeft good vibes: good vibes maakt je gelukkig en niet een huis vol met spullen en een bankrekening vol met geld. ( hoewel dat ook ) Je kan eens gaan vasten hoewel dat goed doen kost wel wat geld, maar als je het eenmaal te pakken hebt kan het ook makkelijker. Zoals 1 sapvast dag per week/ maand. Doe dat niet vaker dan 2 keer per jaar! Ik bedoel een vastenkuur.

Gister keek ik in mijn lege kelder en zag de zak aardappelen en appels die mijn moeder had achter gelaten, die ik weiger te eten omdat ze niet biologisch zijn. Maar tóch bewaar voor het geval ik mocht “omkomen van de honger”. En bedacht me er zijn mensen op deze zelfde aarde die een moord zouden doen voor dat beetje eten dat ik weiger te eten…

Tot slot heb je ook nog voedsel pakketten, wat ik niet echt zou aanraden. Ik vind het rattengif veel producten met suiker en E nummer en vlees. Ik ben er even aan geweest en gauw meegestopt, had een slechte invloed op mijn eet patroon. Maar als jij dat wel wil, ik houd je niet tegen ( maar heb je wel gewaarschuwd ).

Simpel gezond lekker koken werkt t beste heb ik gemerkt en niet teveel bezuinigen op gezond eten. niet te flexibel met voedsel. Als je een muurtje ineens gaat metselen met theekopjes en modder of wat dan ook word het niet stevig genoeg om een huis van te bouwen. Wij eten ook voedingstoffen die niet in ons horen dan begrijp je wel dat dat op een bepaald moment fout gaat toch. ( ik bedoel dus de E nummers, geraffineerd voedsel en overdosis aan vlees en zuivel ) We halen onze bouwstoffen uit balans teveel van dit te weinig van dat. En dan willen we aanvullen met supplementen, dat is een omweg ( die vaak niet zo goed werkt als we zouden willen ) want als je gewoon begint met de juiste bouw/ voedingstoffen innemen met de juiste hoeveelheden. Heb je helemaal geen supplementen nodig.

Ook is het maken van dag en weekschema’s handig. We doen ook dingen uit verveling en impulsief. Maak je een schema dan is er minder ruimte voor verveling en impuls handelen. Neem je rust als rust en vul dat niet op met acties die veel kosten en eten. Verwar impulsief niet met intuïtie en spontaan. Spontaan een ommetje maken wat niks kost en intuïtief wat dingen in de supermarkt halen omdat je beseft dat dat je kan helpen is juist aanmoediging waard!

Nou good luck and make the best out of it.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s